Područni vrtić u Krku

kids read

Tjedan zdravlja u vrtiću

Svake godine, 7. travnja, obilježava se Svjetski dan zdravlja. Još od 1950. godine Svjetska zdravstvena organizacija poziva na obilježavanje Svjetskog dana zdravlja uvijek sa nekom novom temom. Ove godine tema svjetskog dana zdravlja je Izgradimo pravedniji, zdraviji svijet.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara, Društvom medicinskih sestara dječjih vrtića, Poliklinikom SUVAG, Dječjim vrtićem Slavuj iz Strmca (Sveta Nedjelja) i Dječjim vrtićem Drniš, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović organizirao je proslavu Tjedna zdravlja u vrtiću od 6. do 9. travnja. 2021.

Dječji vrtić ‘Katarina Frankopan’ – Područni vrtić Krk, rado se odazvao tom pozivu, podupirući želju da se zajedno s djecom i obiteljima osvijesti važnost brige o zdravlju od ranog djetinjstva. Tijekom tog tjedna, u skladu s prijedlogom rasporeda aktivnosti pozivatelja i ponuđenim materijalima, organizirale smo obilježavanje jedne od aktivnosti važnih za očuvanje zdravlja svakoga dana.

Kako je ove godine ponedjeljak, 5. travanj 2021., bio neradni dan, započele smo sa aktivnostima u utorak pod geslom: Uskočimo u Utorak! S djecom smo razgovarale o važnosti tjelesne aktivnosti, te provele tjelovježbu u sobi dnevnog boravka, onako kako to činimo svakoga jutra. Nakon toga zajedno s djecom osmislile smo poligon kojeg su djeca prolazila na tri različita načina mijenjajući pritom rekvizite (vrećice sa pijeskom, lopte). Zabavljali smo se i raznim natjecateljskim igrama, gdje su djeca uz spretnost razvijala i timski rad.

Vrijeme nam nije dopustilo izlazak u šetnju do obližnje vježbaonice na otvorenom, ali smo te aktivnosti provele ostalih dana, kao što to i inače gotovo svakodnevno činimo.

Na Svjetski dan zdravlja pozabavile smo se temom - Super zdrava Srijeda.

Svjesne smo da je za zdravlje važna i pravilna prehrana, te da nam nije dostupna uvijek i svima. O tome smo razgovarale sa djecom.

Obroci pripremljeni u našem vrtiću nastoje poticati kod djece raznovrsnu prehranu. Tako nam je i te srijede kuharica pripremila svježe zdrave namaze – humus, riblju paštetu, ali i dvije vrste pahuljica, med, svježi i polutvrdi sir, te tri vrste kruha. Nismo zaboravili ni na mlijeko i čaj kako bi nam djeca narasla jaka i zdrava.

Kuharica nam je pripremila je i povrće koje su djeca, uz nadzor odgojiteljice, smjela narezati za juhu.

Dok su neka djeca sudjelovala u likovnoj izradi plakata prehrambene piramide, druga su se zabavljala novoizrađenom igrom na zadanu temu (prepoznavanje i imenovanje hrane, te njeno grupiranje prema tome koje se smije više, a koje malo manje unositi u naše tijelo).

Kako smo sa djecom ove pedagoške godine već više puta kroz razne teme razgovarale o važnosti vode za očuvanje našega zdravlja, uz temu - Čuvajmo Čistu vodu u Četvrtak, odlučile smo sa djecom provesti nekoliko pokusa sa vodom. Od svih provedenih djeci su se najviše svidjeli pokusi: Što se topi u vodi, a što ne?, Što pluta, a što tone?, kao i promjene agregatnog stanja vode (postavljanje čaše vode u zamrzivač, promatranje pretvaranja vode iz lonca u paru).

Petak je bio dan za opuštanje, a tema - Probdijmo Pospani Petak. Redovito provodimo vježbe vođenih meditacija sa djecom uz pomoć literature i YouTube kanala Vježbaonica sreće. Ipak, sada smo se odlučile isprobati aktivnosti ponuđene u materijalima tima Živjeti zdravo: Srce koje lupa, Morska zvijezda i Opuštanje. Ova posljednja svidjela se najvećem broju djece, te ju namjeravamo uklopiti u već postojeću zbirku sličnih aktivnosti.

Zahvalne smo na pozivu za sudjelovanje u ovako lijepom i poticajnom projektu, te se veselimo eventualnim novim projektima i suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i timom Živjeti zdravo.

pospani petak      uskocimo u utorak

Zajedno možemo više

I ove je godine Caritas Biskupije Krk u suradnji sa Trgovinom Krk d.d. provodio akciju ‘Zajedno možemo više’ ovoga puta namijenjenu stradalima od potresa u Sisačkoj biskupiji. Akcija je trajala tijekom čitave korizme i provodila se u 34 poslovnice Trgovine Krk na otoku Krku.

Dječji vrtić ‘Katarina Frankopan’ – Područni vrtić Krk odlučio se uključiti u ovu akciju s ciljem razvijanja empatije, dobročinstva kod djece. Sa djecom se o temi razgovaralo na njima primjeren način i svi su željeli pomoći. U suradnji sa roditeljima, koji su se već na poticaj uključili i u humanitarnu akciju organizacije Marijini obroci, sakupili smo puno prehrambenih namirnica (konzervirane hrane - paštete, namazi, gotova jela, ali i kava, slatkiša za vršnjake) i higijenskih potrepština.

U dogovoreni dan, zajedno sa djecom odnjeli smo prikupljeno u poslovnicu Trgovine Krk, gdje su djeca, poštivajući epidemiološke mjere, sama ubacivala namirnice i ostale potrepštine u za to predviđenu košaru. Smatrale smo takav pristup vrlo važnim za djecu, a da nismo pogriješile govorile su nam njihove izjave po povratku u vrtić: ‘Učinili smo dobro djelo, je li tako, teta?’, ‘Ovo je baš dobar dan!’.

Zahvaljujemo se ovim putem još jednom svim roditeljima koji su sudjelovali i koji su prepoznali dobrobit sudjelovanja djece u ovakvoj akciji za njihov kvalitetan odgoj u dobrom duhu. Još su nam danima prenosili povratne informacije primljene od strane djece i nisu skrivali ponos na svoje mališane.

Nadamo se da ćemo i ubuduće sudjelovati u ovakvim i sličnim humanitarnim akcijama!

 

Proslava Dana planete Zemlje

U više od 150 zemalja diljem svijeta već više od 50 godina 22. travnja obilježava se Dan planete Zemlje.Svake godine ima svoj slogan, a ove je godine to – Obnovimo našu Zemlju. I djeca dječjeg vrtića 'Katarina Frankopan' – Područni vrtić Krk odlučila su zajedno sa svojim odgajateljicama obilježiti ga na svoj način. Uz prigodne tekstove i priče djeci se pažnju ponovno usmjerilo prema pojmovima recikliranja, ponovnog korištenja, popravljanja, razmjerima posljedica onečišćenja na prirodu i životinje na našoj planeti na njima razumljiv način radi jačanja svijesti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša.Kao djeci eko vrtića pojmovi i problemi nisu im bili potpuno nepoznati, ali su bili pozitivno potaknuti na dva manja projekta koja smo odlučile sa njima provesti.Na sam Dan planete Zemlje uputili smo se prema obližnjim plažicama i šumarku, gdje su djeca, noseći zaštitne rukavice, sakupljala otpad koji je izbacilo more ili je na drugi način našao put do prirode. Djeca su izuzetno bila motivirana i entuzijastična, vrijedno sakupljala, te pomogla sa razdvajanjem prikupljenog kod kontejnera za reciklažu.Idućeg smo dana zajedno sa djecom odlučile prirodu dovesti još bliže našem vrtiću, te posaditi cvijeće u velike vaze ispred ulaza. Rad sa zemljom svima se vrlo svidio, a oduševljenje na licima pri pogledu na gotov rad bilo je neprocjenjivo.Iako su naoko ovo male stvari, vodili smo se sloganom:

Ne možeš učiniti svo dobro koje svijet treba, ali svijet treba svo dobro koje možeš učiniti!

Vila

 Vila Lea

 Bila jednom jedna mala vila. Živjela je u kućici od slatkiša, koja se nalazila na torti u Marijetinoj sobi za igru. Torta nije bila prava, ali vila je.

Bila je visoka koliko i jedan prsten od zlata. Imala je plave oči i dugu narančastu kosu. Zvala se Lea. Marijeta nije znala da u njenoj sobi živi netko tako malen.Vila bi se svakoga jutra išuljala iz njene sobe i odlazila u šetnju. Tako je bilo i ovoga jutra. Obukla je najdražu ružičastu haljinicu i stavila plave tenisice. Počešljala je svoju kosu i napravila pletenice.Lea je pogledala kroz prozor i vidjela da vani puše bura. Obukla je zato kaput i izašla iz kućice kao i inače. Ali ona još nije znala da je u kući sada novi stanovnik – Marijetina nova maca Šapica. To je bila mala, slatka, siva maca, ali vili Lei ona je bila velika. Ležala je na tepihu uz Marijetin krevet. Nije znala je li ona opasna, no imala je kandžice i oštre zubiće, pa je odlučila staviti svoj nevidljivi plašt. Sada je nitko nije mogao vidjeti, pa se sigurno išuljala iz kuće kroz ključanicu.Vani je bilo jako hladno. Stigla je do vlaka na željezničkoj stanici. U tom su gradu vlakovi bili šarenih boja sa zlatnim zvijezdama na kotačima. Ušla je u vlak koji vozi van grada – na snijeg!

Lea je voljela snijeg. Bila je premalena za dječje sanjke, pa se sanjkala na jednome listu. Toliko joj je bilo lijepo da se igrala na snijegu dok nije otišlo sunce. Zato je zakasnila na vlak. Ipak nije se zato rastužila. Odlučila je letjeti i pratiti tračnice sve do grada.Te je večeri bila jako umorna, pa je samo popila topli čaj i odmah išla spavati.

Čiča miča – gotova je priča!

(djeca vrtićke skupine 1 ispričala su svoju priču uz pomoć kocki pričalica – zapisala teta Sanja)

  2021. – Godina čitanja u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici u prosincu 2020. proglasila 2021. Godinom čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju, razvija samosvijest i samopouzdanje, ali i vrijednosti dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Sukladno tome Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je da se uključuje što veći broj djece u aktivnosti vezane uz Godinu čitanja.

U cilju razvoja kulture čitanja te čitanja sa zadovoljstvom i razumijevanjem, poticale smo djecu i roditelje da se češće zajedno druže uz knjigu nudeći im mogućnost posudbe knjiga iz vrtićke knjižnice.

Iako se sa djecom u našem vrtiću svakodnevno čita, proteklih smo tjedana pojačale ciljano čitanje bajki i priča velikih svjetskih pisaca stvarajući prethodno ugodnu atmosferu. Ovakav je pristup polučio većom koncentracijom kod djece na samu pisanu riječ o čemu su svjedočili i njihovi crteži nastali nakon svakog čitanja. Svakom novom bajkom ili pričom njihov se rječnik bogatio, a to se vidjelo kroz razne igre riječima koje se gotovo svakodnevno u našim skupinama igraju.

Uz pomoć kocki pričalica sa temama likova, životinja, mjesta, pejzaža, čarobnih predmeta i prijevoznih sredstava, koje smo izradile same, potakle smo djecu na stvaranje vlastite priče. Tako je nastala 'Vila Lea'. Na našu veliku radost, igra i stvaralaštvo nisu stali na tome, jer su djeca i narednih dana sama posezala za kockama te pričala međusobno priče. Također su poželjela da zajedno napišemo još priča o vili Lei, te ćemo se time zasigurno pozabaviti u bliskoj budućnosti.

Nadamo se da smo ovim malim poticajima uspjele načeti razvoj kulture čitanja kod djece, ali i njihovih roditelja.