Vrtić u Vrhu

kids read

IZLET U KARLOVAC

OPG MARINKOVIĆ - AKVATIKA

Bliži nam se kraj godine, a s njim došlo je vrijeme za izlet. Ovogodišnji izlet iskoristili smo za posjet OPG Marinković. S nama je na izletu bio i dio roditelja. Ljubazni domaćini dočekali su nas sa slatkim domaćim  jagodama koje smo močili u finu čokoladu. Gospodin Tomislav upoznao je djecu s patkom kojem je ime Viktor, a i gusak ima ime no mi smo ga zaboravili. Vidjeli smo vjetnamsku svinju Vitku koja se pomalo plašljivo prošetala ispred nas. Gospodin Tomislav na svojoj farmi uzgaja koze. Ima ih puno. Vidjeli smo gdje kozice borave. Pripremili im hranu (kukuruz) u jasle. Pomogli smo gospodinu Tomislavu dokotrljati ogromni valjak suhe trave. Bože viši je od nas, ali mi smo jaki i nismo se dali smesti. Mogli smo i još, ali nije trebalo više . Za nagradu slikali smo se na njemu.  A kozice već su strpljivo čekale da ih se dotjera do štale. Od pašnjaka do štale organizirana je prava utrka. Kozice su brze, ali nismo se dali. Ipak smo na olimpijadi osvojili prvo mjesto. Gospođa  nam je nakon toga pokazala svoj vrt. Stvarno je velik. Većinu vrsta povrća koje raste u vrtu djeca su prepoznala, a ona koja nisu pomogle su mame i baka. Mi smo gospođu naučili kako se na čakavštini zove povrće iz njenog vrta (česan, kapula, biž, fažoleti...). Nakon ukusnog ručka pripremljenog od namirnica s farme i ugodnog druženja s domaćinima krenuli smo u Akvatiku. Akvatika je akvarij sa slatkovodnim ribama i nekim drugim slatkovodnim životinjama. Sam ambijent ugodno nas je iznenadio. Osjećaj je kao da hodaš suhim koritom, a u bočnim zidovima su zanimljivi akvariji. Akvarij je osmišljen sa ciljem upoznavanja životinja koje žive u rijekama od izvora do ušća, ali i specifičnih staništa kao što su rijeke ponornice. Vidjeli smo ribe i životinje koje u rijekama žive još od doba dinisaura. Posebno su nam se svidjele čovječje ribice projicirane na podu umjetne špilje. Zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima vratili smo se u vrtić.

vrh izlet 1  vrh izlet 2 vrh izlet 3 vrh izlet 5 vrh izlet 6 vrh izlet 8 vrh izlet 9 vrh izlet 10 vrh izlet 11

Obilježili smo Tjedan otvorenih vrata vrtića

U vrtiću u Vrhu izrađivali su se ražnjići od raznovrsnog voća. Djeca su rezala i slagala voćne štapiće koje smo kasnije u slast pojeli. Obrok smo obogatili zdravim smutijem u koji smo, osim voća, ubacili i malo špinata i orašastih plodova.

Pobrinuli smo se da okoliš našeg vrtića još više zablista. Rezultat se vidi na slikama.

Roditelji i sumještani pridružili su nam se u aktivnosti te smo od ukusnog povrća, jaja i voća izradili finu dekoriranu platu. Najviše oduševljenja, ali i spretnost, djeca su pokazala u čišćenju jaja te izradi snjegovića.

Već tradicionalno, posljednjeg dana otvorenih vrata trudimo se mještanima prenijeti poneku eko poruku. Ove godine ona se odnosila na podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane kao i važnosti vlastitog uzgoja hrane. Uz dijeljenje eko poruka, djeca su pitala sumještane imaju li vlastiti vrt, što su sve posijali i posadili te na kraju poručila da i dalje ustraju u tome jer žele da živimo zdravo. 

tov vrh 2           tov vrh 1 tov vrh 3 tov vrh 4 tov vrh 5 tov vrh 6

Proveli smo protupožarno vježbu s djecom kojoj je cilj pripremiti i osposobiti djecu da se u realnim situacijama opasnosti znaju primjereno ponašati. Vježba je uspješno provedena, djeca su brzo slijedila upute odgojiteljica nam je bilo potrebno manje od minute da sva djeca izađu izvan zgrade i budu na sigurnom.

vrh- protupoarna

 

 

U nastavku pročitajte što odgojiteljice kažu o božićnim aktivnostima u vrtiću...

Božić u našem vrtiću

vrh boi 1  vrh boi 2  vrh boi 3  vrh boi 4

vrh boi 5  vrh boi 6

vrh boi 7  vrh boi 8

vrh boi 9